Sari õnnetuid lugusid - karmkirjandus lastele

Hiljaaegu sattusid minu kätte kentsakad väikseformaadilised raamatukesed, autoriks saladuslik Lemony Snicket ja üldpealkirjaks Sari õnnetuid lugusid. Pärast esimeste kolme läbilugemist võtsin kätte ja hankisin raamatukogust ka ülejäänud kaks, mis seni eesti keeles ilmunud on. Kokku koosneb sari aga lausa kuraditosinast loost, millest 3 esimest kajastuvad mitmele Oscarile kandideerinud (ja minu poolt veel vaatamata) filmis, kus kurja kangelast mängib Jim Carrey. (Kahtlustan, et see karakter sobib talle nagu valatult.)

Lühidalt öelduna on raamatusarja peategelasteks kolm õnnetul kombel orvuks jäänud last, kes igas osas satuvad uude paika, kus neid varitsevad kõikvõimalikud õnnetused ja katsumused, iseäranis aga laste pärandust jahtiv õel ja riukalik krahv Olaf oma kaabakliku kambaga. Igas loos tuleb nutikal leiduril Violetil, entsüklopedist Klausil ja nelja peitelterava hambaga beebi Sunnyl hirmsate olude ja ignorantsete kõrvaltegelaste kiuste leida viis krahvi paheliste plaanide nurjamiseks - kõike vaid selleks, et järgmises osas veelgi suurema portsu otsa sattuda.

Lasteraamatutena mõjuvad "Õnnetud lood" oma morbiidse miljöö ja kohatiste õige naturalistlike seikadega vägagi värskendavalt, aidates veidi tasakaalustada riiulitäisi magedaid ninnunännu-lugusid, mis ei aita turvalises ja steriilses keskkonnas kasvaval lapsel kuigivõrd aru saada elu tumedamatest külgedest. Lisaks leiame igast raamatukesest ka hulgaliselt musta huumorit, samuti täiskasvanud lugejale mõnusat äratundmist pakkuvaid kirjanduslikke ja kultuurilisi vihjeid. Mulle tundub, et taolise raamatu läbilugemise järel peaks üht keskmist last valdama siiras heameel, et erinevalt Baudelaire'i orbudest on temal turvaline elu, kena kodu, armastavad vanemad ja maitsev toit laual. Lisaks õpetab "Sari õnnetuid lugusid" väärtustama sõprust ja koostööd, aga läbi kahe peategelase ka hindama loovat mõtlemist ja raamatuid kui tarvilikke tarkuseallikaid. Seega on tegu igati edumeelsete lasteraamatutega. Aga nagu hoiatab ka Lemony Snicket iga loo alguses: kes armastab kergeid ja muretuid lugusid, sellel on targem end neist raamatutest eemale hoida!

Kommentaarid

kass27 ütles …
Ei maksa arvata, et see tänapäeva elu nii steriilne ongi. Alles see Soome koolitulistamine oli. Meie kolkakülaski juhtub igasugu imesid. Enamasti siiski sinna musta huumori kanti. Oleks mul vaid olnud viitsimist paljusid lugusid üles kirjutada, oleks saanud pea sama hea raamatu :P Elame-näeme. Ehk on põhjust uuel aastal alustada uute lugudega.

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar