Külgetõmbe seadus

Kui tasakaalustamise seadus on siinkribaja suhteliselt originaalne mõtteturgatus, siis järgmisena lahatavat külgetõmbe seadust peavad paljud lugupeetavad autorid ja vaimsed õpetajad üheks peamiseks universaalseks printsiibiks meie maailmas. Tolle seaduse võiks ehk labaselt sõnastada nii (ja ongi sõnastatud mitmes ülitargas "vaimsete õpetuste" raamatus): sarnased tõmbuvad. Teisalt kaldub elu näitama, et ilmaasjad on tegelikult pisut keerulisemad ning liiga sarnased objektid pahatihti ei taha hästi tõmbuda. Nii näiteks:
  • 2 magneti samanimelised poolused tõukuvad;
  • kaks samanimelist laetud osakest (anioon & anioon; elektron & elektron) tõukuvad;
  • võrdse tasemega ja omavahel konkureerivad isikud ei kipu olema parimad semud;
  • väga sarnase mõttemaailma ja eluvaatega isikud võivad üksteisest tüdineda (kaua võib teineteisele takka kiita, vahel tahaks ju mõne vinge vaidluse ka maha pidada);
  • mistahes liigi puhul leidub teadaolevalt heteroseksualseid isendeid rohkem kui homoseksuaalseid;
  • tihti näikse sealjuures "tõmme" tekkivat esmapilgul lausa silmatorkavalt erinevate isendite vahel - evolutsiooniõpetuse pooldajad peavad seda koguni meile sissekodeeritud käitumisviisiks, mis aitab genofondi rikastada.
Sedalaadi asjaolud on mõnegi mõtiskleja viinud lausa järeldusele, et hoopis vastandid tõmbuvad. Siiski leiame elust ja loodusest ka hulga näiteid enamal või vähemal määral sarnaste osiste külgetõmbest:
  • magneti ja magneetuva aine tõmbumine;
  • Newtoni gravitatsiooniseadus: kaks masspunkti tõmbuvad üksteise poole jõuga, mis on võrdeline nende massidega ning pöördvõrdeline nendevahelise kauguse ruuduga;
  • hüdrofoobsete rasvaosakeste koagulatsioon vees, nt rasvalaikude moodustumine supile;
  • vihmapiiskade ja lumehelveste moodustumine üksikmolekulidest;
  • legoklotside, pusletükkide ja telliskivide kalduvus saada kokku pandud;
  • sipelgate koondumine sipelgapesadesse, gnuude ühinemine karjadeks, hanede - parvedeks, tiigilendlaste - kolooniateks ja inimeste - linnadeks;
  • ühiste huvidega inimeste koondumine kõikvõimalikesse seltsidesse, ühendustesse, kampadesse, bandedesse ja parlamentidesse;
  • mõiste hingesugulane käibelolek ja vajadus teatava hingelise või vaimse ühisosa järele, et teise inimesega lähedaseks saada;
  • alateadlik rahuldustunne, kui kohtame kedagi, kellel on sama probleem kui meil.
Lisaks kalduvad tõmbuma ka mitte niiväga sarnased, ent siiski teineteist täiendavad ilmingud, nagu näiteks:
  • magneti pluss- ja miinuspoolus;
  • anioon ja katioon;
  • ensüüm ja tema substraat;
  • lukk ja võti;
  • müts ja pea;
  • sukk ja saabas;
  • mees ja naine.

Mida me võime siis kõigest sellest järeldada? Näib, nagu toimiks maailmas tõesti mingi jõud või printsiip, mis sunnib "asju" tõmbuma. Võiksime teha koguni julge järelduse, et selle tõmbumise tulemusena moodustub üldjuhul mingi suurem/ täiuslikum tervik. Seega sõnastagem propsise külgetõmbe seadus selliselt:

Sarnased või ühisjooni omavad ning kohtudes efektiivse terviku moodustavad objektid tõmbuvad.

Samas, nagu iga teinegi teooria, nii ootab ka see siin verifitseerimist (toetavate tõikade abil kinnitamist) või falsifitseerimist (veenvate tõendite alusel ümberlükkamist). Seega, andke tuld! :)

Ette ruttavalt olgu ka mainitud, et käesolevaga ei kavatse ma veel sugugi püssi põõsasse visata ega lõpetada "maadlemist" elu suurte seadustega. Järgmisena plaanin võtta vaatluse alla veel ühe sageli maailma toimimise aluseks peetava printsiibi: põhjuse ja tagajärje (külvi ja lõikuse) seaduse.

Kommentaarid

webxan ütles …
Igatahes enne kui mingit põhjalikumat vastulauset esitada, peaksin mõned kuud filosofeerima "fakti" üle, mille kohaselt "legoklotsidel, pusletükkidel ja telliskividel on kalduvus saada kokku pandud".

Minu jaoks kõlab see tegelikult suhteliselt samamoodi kui terav nuga, millel on komme kõri läbi lõigata. Või midagi veel hullemat.
propsis ütles …
Webxanil oli kardetavasti naljasoon pisut umbunud seda kommentaari kirjutades. Minu heietusi tasuks siiski võtta kerge :P eelhäälestusega. :P
webxan ütles …
Ja siiski ei paneks ma siinkohal ühte patta elutut ja elusat maailma. Need käivad ikka suhteliselt erinevat rada.

Kõigepealt peab elutu maailma kohta lisama, et enamik neid sarnasusi on ju neile esemetele-asjadele omistatud inimese poolt, läbi tema subjektiivse vaatenurga. Loomulikult kehtib see ka puslede ja muude inimleiutiste kohta. Kui mingisugune asi just selleks otstarbeks ehitataksegi, et see teisega sobiks, oleks ju vastasel juhul tegu praagiga, millel võiks heal juhul terendada viisnurkne märgike haraliaetud jalgadega mehikesest, kes käsi laiali hoides hoiab pea kohal tähti CCCP, endal pead polegi.

Elusate osas ei kehti see tõmbumine kohe teps mitte. Hunt ja rebane on mõlemad kiskjad, kes on osalised toidukonkurendid. Sarnased, kas pole? Mida nad siin nii väga ikka tõmbuvad? Isegi siga ja kägu tõmbuvad mõneti rohkem, ehkki neil pole pealt näha mingeid sarnasusi. Inimese seisukohast on kärbsed ja ämblikud väga sarnased sitikad - mõlemad tüütud ja vastikud, pealegi korratuse indikaatorid. Korralik inimene aga pole ju korratu ning ta hävitab nii ämblikke kui ka kärbseid. Kuid kas need ämblikud ja kärbsed tõmbuvad? Kui muidugi mitte nimetada TÕMBUMISEKS asjaolu, et kärbsed mõnikord ämblikuvõrku satuvad ja ämblik siis nad nahka paneb.

Inimene postitsioneerib end absoluutse erandina igas eluvaldkonnas ning igal juhul. Siin peab nõustuma propsise seadusega, mille kohaselt LIIGA sarnased ka üksteist lõpuks ära tüütavad. Aga totaalselt erinevad ei saa ka kuidagi tõmbuda. Jätame siinkohal soo kui suurema osa elusolendite paratamatu kaasnähtuse vaatluse alt kõrvale. Aga isegi vaatamata soole pole võimalik koos elada täiesti erinevatel inimestel, kel pole ainustki ühist jututeemat. Kui näiteks üks telegeb esoteerikaga, nõidade ja paranähtustega ning joob vaid isekasvatatud idusid ning hoidub põhimõtteliselt loomsest toidust, pidades end kõige paremaks, õiglasemaks, ilusamaks ja targemaks, poleks tal ju mitte millestki rääkida sellisega, kelle põhieesmärgiks on suure varanduse kokkukaapimine mistahes meetoditega, lihahimu nii füüsilises kui ka vaimses mõttes ning range parteilisest režiimist kinnipidamine.

Soovitusena tulevikuks siinsete seaduste loojale: ehk ei tasuks kõikidesse seadustesse kõiksust haarata. Eraldi seadused sobiksid kõigepealt kivikestele ja pulgakestele, siis elusloodusele ning hoopis kolmandana inimestele. Me ei tohi unustada, et inimene kui liik on oma senise käitumisega veenvalt tõestanud, et sellele planeedile ta ei kõlba, võib-olla polegi algselt siit pärit. Muu maailmaga samad seadused talle ei kehti.
webxan ütles …
Muide, ega tõsiste seadustega ju erilist nalja ka pole.

Peaks välja kuulutama konkursi oma uue potentsiaalse kursuse nimetuse leidmiseks. Sest kui ma nüüd ükspäev oma ID-d ja IS-id välja kaevaksin, mis kirjutatud veel möödunud milleeniumil, kui arvutitki leiutatud polnud, tekiks tarvidus neid laiadele rahvamassidele tutvustada.
kass27 ütles …
Naiivsevõitu teooria ;) Aga eks ajab siinkohal asja ära. Nüansse arutame teinekord.
propsis ütles …
Mis siin pattu salata: pusletükkide jne näide oli, jah, jõuliselt "üle võlli" lastud, sobimata karvavõrdki loogilisse teaduslikku arutellu. Kiiduväärne, ühtlasi, et webxan selle nõrga koha otsemaid ära tabas. (Sama probleem valitseb mõistagi ka lukkude, mütside ja saabaste puhul.)

Sellised kunstlikud "tõendid" olid ühelt poolt lisatud lugeja igavuse peletamiseks, teisalt aga väikese suskena paljude enda väitel tõsiteaduslikke, aga sisult samalaadseid argumente loopivate pseudoteadlaste pihta. Nood tüübid on äärmiselt osavad reaalsuse painutajad oma uskumuste kinnituseks. Teisalt, eks pakata ka "loomulik loodus" sarnast laadi "luku ja võtme" ning "mütsi ja pea" sobitumistest. Nii et olen nõus ümberlükatud tõendid ka uute vastu vahetama. :P

Teisalt ei tahaks ma webxaniga nõustuda eluslooduse põhimõttelise erinevuse osas. Tõsi, siin toimub "tõmbumine" peamiselt liigi tasandil (aga mitte ainult), samas ei saa ju eitada, et enamus liike, sh inimene omab kalduvusi kollektiivsusele, kuna see aitab kaasa üksikisendite ellujäämisele. Pikaajaline üksindus mõjub samas kõikvõimalike muude toredate tingimuste olemasolulgi sageli nii ihule kui vaimule närvutavalt, nagu on täheldatud nii loomade kui inimsoo puhul.

Sooviksin ühtlasi meenutada külgetõmbe seaduse sõnastust: "...kohtudes efektiivse terviku moodustavad..."
Selles valguses ei tundu ka kärbse ja ämbliku "tõmbumine" (viimase seisukohalt võttes) enam sugugi üllatav. :)

Nõustun täielikult webxani näitega 2 totaalselt erineva isiku "mittetõmbumisest", küll mõistmata, kuidas haakus too tore näide külgetõmbe seadusega.

Eraldi seadused kivikestele, pulgakestele jne on juba olemas, seega ei tasu siinpuhul jalgratast leiutada. Ka ei saa webxaniga sugugi nõustuda, nagu inimesele muu looduse seadused ei kehtiks (samas see on eraldi kirjatüki ja vaidluse teema).

Pika jutujoru kokkuvõtteks: noore ja naiivsena ei ole propsis liialt heitunud ka elutarkade kriitikute turmtulest, hellitades jätkuvalt lootust kõikehõlmavate seaduste väljanuputamise osas. :P
propsis ütles …
Webxani hoolikalt sahtlipõhja peidetud IS-d ja ID-d on samas legendaarne jututeema. Seni ei ole varsa-aruga siinkribajat veel asjassepühendatute varjatud vennaskonda arvatud, aga eks ma püüan vaikselt areneda, et kunagi see au siiski pälvida. :)

Samas, valgustumine võib saabuda varemgi, kui webxan peaks tõesti oma siinse vihje teoks tegema. Ootan seda ilmutuslikku päeva suure huviga!

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar