Baruto


Täna algas Fukuokas Kyushu Basho. Makuuchis astus äsja juryost maegashirasse tõusnud sekitori Baruto dohyo'le esimeses paaris, tehes suurepärase taichi-ai, haarates Kasuganishikil mawashist ja sooritades kindla yorikiri. Üllatuseks oli samas yokozuna Hakuho allajäämine yorikiriga Sadogatake heyasse kuuluvale rikishile, komusubi Kotoshogikule (alias Kazuhiro Kikutsugi).

Ehk siis - läheb jälle lahti! Jaapani profisumo suurturniirid - bashod - toimuvad 6 korda aastas ja 15 järjestikusel päeval. Seega saab sumosõber tunda meeldivat ärevust kokku 25%-l hommikutest, asudes kas jälgima striimi Jaapani sumoliidu Nihon Sumo Kyonkai kodulehelt või siis kasinama püsivuse korral (nt siinkribaja) tutvuma teiste sumohuviliste kommentaaridega kas Delfi sumorubriigis või Sumofoorumis. Ja selleks on neil (sõna otseses mõttes) üpris kaalukas põhjus.

23-aastane, umbes 170 kg kaaluv ja 197 cm pikk Eesti noormees Kaido Höövelson ehk Baruto ('baltlane') on ühena vähestest eurooplastest suutnud sellel väga konservatiivsel ning meie jaoks kentsakatest traditsioonidest ja rituaalidest kubiseval Jaapani rahvusspordialal jõuda kõrgeimasse liigasse (Makuuchisse). See asjaolu, aga ka Baruto mõnus isiksus ja võimalus korrapäraseks kaasaelamiseks (sh pildi vahendusel), samuti huvi eksootilise jaapani kultuuri vastu on tekitanud Eestis mõne aastaga suure hulga sumofänne. Pealegi on sumomatš lihtsalt vaatemänguline oma kiire ja selge lõpplahenduse ning mitmekesiste võttetehnikatega. Kahjuks on Baruto edenemist yokozuna-tiitli poole viimasel aastal pidurdanud tülikas põlvevigastus, aga praegu tunduvad asjad taas ülesmäge liikuvat. Lootkem parimat ka edaspidiseks!

Kommentaarid

kass27 ütles …
Barutole vaprust igal juhul. Kuigi ma ei saa selle spordiala võlust suurt aimu, vahin ma vähemalt uudistes edastatud pildid ära.
kass27 ütles …
UUTE LUGUDE OOTEL (teine katse) ;)

Populaarsed postitused sellest blogist

Füsio(g)noomiast

Avatar