Jalgpalli EM: 1. poolfinaal


Alustuseks pean tegema ülestunnistuse: olen vutisõber. Mitte küll nii äärmuslik, et püüaksin jälgida kõikvõimalikelt kanalitelt viimset kui üht jalgpalliülekannet jm vutisaadet, tunneksin peensusteni vutiajalugu, oleksin detailselt kursis kõigi olulisemate jalgpalliliigade meeskondade koosseisude, mängustiilide, viimase vooru tulemuste ja tabeliseisudega või omaksin kodus lemmikmängijate autogrammidega varustatud särke, hiiglaslikku temaatiliste ajaleheväljalõigete kollektsiooni vm sarnast atribuutikat. Ühestki amatöörmeeskonnas ma ka palli ei toksi. Aga siiski olen püüdnud teleri vahendusel jälgida kõiki Eesti vutikoondise mänge ning juba 18 aasta vältel täies mahus kaasa elanud jalgpalli suurtele tiitlivõistlustele: MMidele ja EMidele. Nood tähendavad üle aasta juunis vastavalt 1 kuu ja 3 nädala vältel rohkesti põnevaid ja nauditavaid heitlusi maailma parimate vutikoondiste vahel, pöidlahoidmist oma lemmikutele, meisterlike individuaalsete ja meeskondlike sooritluste imetlemist.

Praeguseks on Šveitsis ja Austrias toimuvad Euroopa meistrivõistlused jalgpallis jõudnud kõige otsustavamasse järku: täna algavad poolfinaalid. Senine turniirikäik sisaldas rohkesti dramaatilisi sündmusi: mitmed suured favoriidid ja alagruppide võitjad on veerandfinaalides kurval kombel välja langenud, samas kui nelja parema sekka on jõudnud kaks meeskonda, kellest seda enne turniiri vaevalt et keegi uskuda julgenuks.

SAKSAMAA-TÜRGI


Tänases esimeses poolfinaalis lähevad Baseli staadionil vastamisi traditsiooniliselt kõva tegija Saksamaa ja seekordse turniiri suurüllataja Türgi. Meeskondade tee nelja parima hulka on olnud mõnes mõttes sarnane, teisalt aga väga erinev. Kumbki tiim võitis kaks ja kaotas ühe alagrupimängu, lõpetades oma grupi teise kohaga. Samas tulid Saksamaa võidud Poola ja Austria üle suhteliselt kindlalt, samas kui Türgi lõi nii Šveitsile kui Tšehhimaale oma võiduväravad viimastel mänguminutitel (tulles viimase vastu veerand tunniga välja koguni 0:2 kaotusseisust). Veerandfinaalis mängis Saksamaa napilt, kuid kindlalt 3:2 üle turniiri ühe peafavoriidi Portugali, samas kui Türgi saavutas kolmanda järjestikuse dramaatilise võidu tugeva Horvaatia üle. Viimased läksid 2 minutit enne lisaaja lõppu juhtima, kuid ikkagi suutis Türgi sellest lootusetust seisust taas välja rabeleda, sööstes kohe vasturünnakule ja viigistades sisuliselt viimasel sekundil. Järgnenud penaltiseerias olid horvaadid liimist lahti ja kaotasid kindlalt.

Türgi jaoks on dramaatiline turniir nõudnud ka hulga ohvreid. Nimelt on lausa 9 nende mängijat (sealhulgas meeskonna kapten ja esiründaja Kahveci, kaitse tugisammas Servet ja põhiväravavaht Demirel) rivist väljas kas eelnevates mängudes kogutud punaste ja kollaste kaartide või vigastuste tõttu. Saksamaa vastu saab Türgi treener pingilt võtta vaid 2,5 väljakumängijast vahetusmeest (st 2 tervet ja ühe poolvigase). Lisaks mängis Türgi oma veerandfinaali päev hiljem ja see oli neile ka märksa kurnavam.

Saksamaa on aga enesekindel, ühtlaselt tugeva koosseisuga, kaua kokkumänginud ja läbi ajaloo tiitlivõistlustel väga edukalt esinenud võistkond. Sakslastel on väljakul selge liider ründava keskpoolkaitsja Michael Ballacki näol, kes juhib suurepäraselt mängu ja võib pingelised heitlused ka ise ära otsustada mõne oivalise individuaalse sähvatuse abil. Lisaks omavad germaanid tipptasemel ründeliini Poola päritolu Miroslav Klose ja Lukas Podolski näol ning poolkaitses assisteerib Ballackit noor Bastian Schweinsteiger, kes tegi supermängu veerandfinaalis Portugali vastu. Saksamaa kaitseliini peaks naasma Portugali-mängust vigastuse tõttu eemale jäänud Torsten Frings, mis muudab türklastele värava saavutamise väga keeruliseks. Oma kindla, distsiplineeritud mängustiiliga on Saksamaa varmas ära kasutama türklaste iga kaitseapsakat.

Seega tuleb selgeks võitjasoosikuks pidada Saksamaad. Türgi on aga siiski ohtlik oma hämmastava võitlusvaimu ja lõpuni pingutamise tõttu.

Mängu eel ennustasin sakslaste võitu 2:0.


Nonii, pall löödi mängu. Loodame, et emma-kumma lõpptulemusega ei kaasne suuremaid madinaid Saksamaa põliselanike ja sealse 2 miljoni immigrant-türklase vahel. Igatahes lugesid meeskondade kaptenid kohe pärast hümnide ettemängimist ette lühikese rassismi-vastase deklaratsiooni. Mängulise poole pealt selgus, et türklased on igaks juhuks registreerinud ka oma kolmanda väravavahi väljakumängijana. Niivõrd kõhnuke on treeneri valik varumeeste osas. Saksamaa alustab ettevaatliku mänguskeemiga 4-5-1, st ees on vaid üks ründaja Miroslav Klose ja tema tavapärane partner Podolski on taandatud vasakuks äärepoolkaitsjaks.

Koosseisud:
(aitäh portaalile sport.err.ee)

Saksamaa: 1-Jens Lehmann; 3-Arne Friedrich, 17-Per Mertesacker, 21-Christoph Metzelder, 16-Philipp Lahm; 7-Bastian Schweinsteiger, 6-Simon Rolfes (8-Torsten Frings 46), 13-Michael Ballack (kapten), 15-Thomas Hitzlsperger, 20-Lukas Podolski; 11-Miroslav Klose (2-Marcell Jansen 90+2).

Türgi: 1-Rustu Recber (kapten); 20-Sabri Sarioglu, 6-Mehmet Topal, 4-Gokhan Zan, 3-Hakan Balta; 18-Kazim Kazim (11-Tumer Metin 90+1), 22-Hamit Altintop, 7-Mehmet Aurelio, 19-Ayhan Akman (21-Mevlut Erdinc 81), 16-Ugur Boral (10-Gokdeniz Karadeniz 84); 9-Semih Senturk.

Kohtunik: Massimo Busacca (Šveits)
Pealtvaatajaid: 38 374 (Basel, St. Jakob-Park)

I poolaeg

Mäng algas sakslaste rünnakutega. Samal ajal kiidab ETV ekspert Janno Kivisild Türgi mängu väga paindlikku iseloomu - kiiret ümberkorraldusvõimet sõltuvalt mänguseisust ja vastase taktikast.

6. minutil sai Türgi väikese surve Saksa värava all ja andis 2 kaunis ohtlikku tsenderdust. See ei ole hea märk, kuna türklased on väga liikuvad ja tehnilised.
7. lajatas kaugelt peale Kazim Kazim - vv Lehmann püüdis palli kindlalt.
8. Saksa kaitsjad magasid ja türklane pääses paremal äärel terava nurga alt Lehmanniga silmitsi, too suutis tõrjuda. Kivisild toonitab kiirete vastrurünnakute suurenenud rolli tänapäeva jalgpallis. Sakslased ei suuda palli keskväljalt edasi toimetada, eksides söötudega. Türgi kaitse on tihe ja hästi organiseeritud.
13. Türklastel 2 head võimalust järjest, Hakan Balta põrutab paremalt 12 meetrilt latti! 2 nurgalööki järjest, aga pikad Saksa kaitsjad löövad pallid ära. Saksa mäng on seni suureks pettumuseks.
17. - sakslaste esimene väike võimalus, Türgi vv Rüstü püüa kauge karistuslöögi. Järgneb türklaste pallikaotus ja Schweinsteigeri läbimurre, kukub, aga kohtunik ei anna karistuslööki. Kohe ka segadus Türgi karistusalas ja esimene nurgalöök sakslastele. Kommentaatorid oletavad, et Saksamaa püüab ära kasutada türklaste eksimusi. Järgnevalt kaldub initsiatiiv taas Türgile.
22. Türgi lööb VÄRAVA!!! Tsenderdus paremalt, Kazimi üle pea sooritatud imelöök keskelt langeb latti, tagasipõrkunud palli lööb U. Boral mõnelt meetrilt Lehmanni kaudu väravasse seisuks 1:0.
26. Türgi rünnakud jätkuvad, ohtlik nurgalöök!
26. Podolski soolo vasakult äärelt, tsenderdus, Schweinsteigeri kiire spurt keskele, ennetab Türgi katsjat Mehmeti ja saadab vintpalli paremasse nurka - VÄRAV! 1:1. Türgi sai eduseisu nautida vaid 4minutit, mis teeb turniiri peale kokku 13 min. Kas see jääb ka nende laeks?
Mäng on muutunud väga tempokaks.
32. Türgi karistuslöök vasakult äärelt otse värava peale - vv tõrjub hädaga üle värava. Järgneb 2 Türgi nurgalööki.
34. Türgi kaitse magab maha pika läbisöödu Podolskile, see pääseb paremalt vv-ga silmitsi, aga lööb üle.
37. Kaitsja Lahm tõmbab paremal karistusala joone lähistel maha Kazimi, löök otse väravale. Lehmann tõrjub kindlalt.
39. Saksa kaitsja Rolfesil on päidpidi kokkupõrke tulemusena kulm lõhki, asutakse platsi kõrval tohterdama.
41. Türklane Altintop on vv-ga 1:1 pääsemas, kaitsja saab viimasel hetkel jala vahele. Peagi kauglöök napilt üle värava.
45. Teibitud kulmuga Rolfes silkab platsile tagasi.
45.+1 - kõlab poolajavile.

Vaheajal arutaad eksperdid, et Saksamaa võiks üle minna endale harjumuspärasemale 2 ründajaga mänguskeemile - Podolski tuleks siis vasaku äärepoolkaitsja kohalt ette ründesse tõsta ja tema asemele tuua mõni mees varupingilt.

2. poolaeg

Saksamaa teeb vahetuse - Rolfesit asendab roidetraumast kosunud põhikeskkaitsja Torsten Frings.
47. Podolski ilus soolo vasakult äärelt, aga tsenderdus läheb üle jala.
51. Lahm joostakse vasakul karistusala joonel pikali, aga kohtunik ignoreerib olukorda!
53. Sentürk sõidab Fringsi tagant jalust, kollane kaart.
55. Saksamaa hakkab initsiativi üle võtma, Hitzelsbergeri kauglöök napilt üle.
57. Altintop niidab keskel 22 meetril Ballacki, ohtlik karistuslöök. Ballacki löök põrkub müüri.
58. Otseülekade pilt katkes üle Euroopa 5 minutiks! Uskumatu tehniline prohmakas korraldajate poolt.
64. Pilt taastus, õnneks pole vahepeal väravaid löödud.
69. Türgi on uuesti initsiatiivi haaranud, tsenderdused karistusalasse, aga pallid lüüakse kaitsjate poolt eemale.
70. Kazim nõuab penaltit, sest Lahm sikutas teda karistusalas särgist.
73. Borali läbimurre vasakult, lihtne pall Lehmanni sülle. Kohe järgneb Hitzelsbergeri võimas kauglöök - napilt mööda.
74. Uus pikk pildikatkestus! :( Põhjuseks väidetakse olema Šveitsis möllav koletu äikesetorm.
79. Klose on pildiväliselt löönud 2:1!! Fännid UEFA kodulehe online-kommentaariumis soovitavad Jumal kohtusse kaevata.
86. Pilt taastub hetkel, mil korratakse Türgi VIIGIVÄRAVAT! 2:2!! Sarioglu tsenderdus paremalt, Sentürk ennetab varbaga Lehmanni ja toksab palli paarilt meetrilt sisse.
90. Lahm saab meeste vahelt keskele täpse söödu, võimas laks lati alla 3:2!!! Samal hetkel kaob uuesti telepilt!!!! :S:S Saksamaa võiduväravat vt ka fotolt - loodetavasti Euroopa Jalgpalliliit ehk UEFA väga ei pahanda, et siin ja järgnevates sissekannetes nende kodulehelt võetud kaadrit kasutan. Olgu see siis väikeseks "võla sissenõudmiseks" täna teleülekandega korraldatud jama eest. :P
96. Pilt naaseb hetkel, mil mäng on just läbi saanud. Kohtunik lisas 5 minutit, ent väravaid rohkem ei löödud.

Äärmiselt kahju, et pildikatkestused röövisid võimaluse otseülekandes nautida põnevaid lõpuminuteid. Igatahes tuleb kiita türklasi, kes ka teise koosseisuga suutsid Saksamaale kõva lahingu anda. Sedakorda löödi neid lõpuks nende endi relvaga - lõpuminutite väravaga.

Kommentaarid

webxan ütles …
Kas tõesti on olemas VEEL PAADUNUMAID (veendunumaid) vutisõpru kui propsis???

Ma tean, et see on mingisugune ajaviitmise moodus, kus terve kari pealtnäha normaalseid mehi (just nimelt isaseid!) saavad väga suurt palka selle eest, kui tormavad mööda muruplatsi (mistahes kliimatingimuste ja ilma korral) ja ajavad taga õhku täis nahkkotti, mis näeb välja kui oktaeeder ning mida nad ise palliks nimetavad.

Eesmärk on aga neil ütlemata alatu: tingimata vastasele ÄRA TEHA!

Mulle käib igasugune sport vastu karva eelkõige selle egoistliku loomuse tõttu.
propsis ütles …
10-pallisel vutihuviliste skaalal (1 - vahel vaatab telekast, kui peale satub; 10 - jalgpallile pühendatud elu, lemmikmeeskonna värvides ja atribuutikaga sisustatud magamistuba, sh seinal kõigi mängijate autogrammidega hiidpostrid, mängusärgid, fännisallid jne, olemas lemmikklubi mängude hooajapilet, algatab staadionil fännide ühislaulmisi, olles ühtlasi tiimi fänniklubi president, evib põhjalikku statistikat ja peab vutiblogi, tähtsate mängude eel võtab end töölt vabaks, et saaks mitu päeva mänguks vaimselt valmistuda) koguks propsis ehk 4...5 punkti. Minu vutihuvi piirdub, nagu mainitud, peamiselt suurturniiride ja Eesti koondise mängude jälgimisega. Muude spordiuudiste kõrval hoian põgusalt pilku peal ka jooksvatel jalgpalliuudistel, aga eraldi aega sellele ei pühenda. Nii et tõsised fanatid minusugust ilmselt vutifänniks ei liigitakski.

Meeskondlik sport (näiteks jalgpall) on küll äärmiselt kaugel egoismist. Otse vastupidi, egoiste tiimis eriti ei sallita ja üldjuhul treenerid isetsejatena tuntud mängijaid rahvuskoondisse ei kutsu, kartes meeskonnavaimu ja ühtset mängujoonist rikkuda.

Mis puutub vastasele "ärategemisse", siis jalgpall jm sport on ses osas mõõtmatult leebem tegevus kui näiteks teise riigi vastu sõttaminek. Jalgpalli seltsimehelikku loomust kinnitavad ka mängujärgsed rituaalid: vastastikune käesurumine ja kaptenite särkide vahetus.

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar