Jalgpalli EM: 2. poolfinaal

HISPAANIA-VENEMAA

Need kaks koondist on mõlemad tiitlivõistluse poolfinaalis ülimalt haruldased külalised. Kui aga Hispaania puhul on selle põhjustanud harukordne ebaõnne-saaga (aastakümneid on nad suurturniiridele sisenenud favoriitidena, aga ikka ja lälle läbi põrunud), siis Venemaal on käesolev esimeseks korraks, mil tiitlivõistlusel ollakse üldse alagrupiturniirilt edasi pääsetud. Tõsi, Nõukogude Liit mängis 20 aastat tagasi EM-i finaalis, kus saadi lüüa Hollandilt. Aga vahepeal on Venemaa jalgpallis olnud kaunis kehvad ajad. Kui paaril-kolmel korral on ka finaalturniiridele läbi murtud, siis on alati laeks jäänud alagrupiturniir. Samas hispaanlased on praktiliselt alati mänginud oivalise valikturniiri ja üldjuhul ka kenasti alagrupist edasi pääsenud. Seevastu play-off mängudes on järgnenud kiire pudenemine, mis on Hispaania koondisele külge pookinud igipõlise luuseri maine.

Käesolev turniir algas meeskondadele omavahelise mänguga. Teravad hispaanlased eesotsas hat tricki teinud noore ründetuusa David Villaga rullisid entusiastlikest,ent krobelistest venelastest üle tulemusega 4:1. Seejärel on mõlemad meeskonnad tunnistanud vaid võite. Hispaania murdis viimaste minutite väravast tulemusega 2:1 Rootsi ja võitis seejärel varumeestega mängides sama skooriga ka tiitlikaitsja Kreekat. Verandfinaalis õnnestus hispaanlastel küllaltki kinnise ja 0:0 lõppenud mängu järel penaltitega välja lülitada maailmameister Itaalia. Ma ise olin küllaltki kindel, et kui mitte mänguga, siis penaltitega võidavad itaallased niikuinii. Aga sel turniiril oli nende mäng väga igav ja rünnakufaasis nüri. Nii oli Hispaania edasipääs igati teenitud - selle kindlustas kahe penaltitõrjega vv Iker Casillas. Venemaa võttis seejärel esmalt raskepärase, ent kindla 2:0 võidu sel turniiril väga tagasihoidlikult esinenud tiitlikaitsja Kreeka vastu, alagrupi otsustavas mängus aga ületas kindlalt 2:0 tugevat Rootsit. Selles mängus tegi oma EM-debüüdi kahes avamängus karistust kandnud Vene koondise liider, ründav keskpoolkaitsja Andrei Aršavin, lüües ise ühe värava ning paistes silma ka heade söötude ja osava triblinguga.Kõige krooniks sai aga veerandfinaal alagrupiturniiril nii Itaalia kui Hispaania oivalises stiilis purustanud Hollandiga. Raske öelda, kas Venemaa mängis ülihästi või oli hollandlastel kehv päev, igatahes said oranžid normaalaja lõpus suure vaevaga viigi kätte, kuid lisaajal olid venelased Aršavini hiilgaval juhtimisel kuulsatest vastastest peajagu üle, lõid 2 vastuseta väravat ja võitsid 3:1. Sensatsioon! See võit kergitas taevani ka nii vene fännide kui mängijate endi ootused - ega nüüd vist alla meistritiitli ena rahule jäädagi.

Esimeseks mini-võiduks on Venemaa jaoks võistlusvormi valik. Meie idanaaber sai oma valida esimesena ja jookseb platsile punastes särkides ja pükstes. Hispaanial tuli seetõttu leppida sinepikollase varuvormiga, mis nende peatreenerile üldse ei meeldivat. Aivar Pohlak leiab stuudios, et alagrupi avamängu 1:4 saun võib Venemaale pigem eelise anda.

Pohlak märgib, et 5-6 kõige nimekamat klubi olla huvitatud venelaste keskväljamootor Aršavinist, kes siiani mängib veel Peterburi Zeniidis. 27-aastane turniiri komeet ise kibelevat aga Barcelonasse - mis pole ju sugugi kehv variant!

Koosseisud: aitäh portaalile sport.err.ee

Hispaania (mänguskeem 4-1-3-2): 1-Iker Casillas (kapten); 15-Sergio Ramos, 5-Carles Puyol, 4-Carlos Marchena, 11-Joan Capdevila; 19-Marcos Senna; 6-Andres Iniesta, 8-Xavi (14-Xabi Alonso 69.), 21-David Silva; 7-David Villa (10-Cesc Fabregas 34.), 9-Fernando Torres (17-Daniel Guiza 69.).

Venemaa (mänguskeem 4-4-2): 1-Igor Akinfejev; 22-Aleksandr Anjukov, 2-Vassili Berezutski, 4-Sergei Ignaševitš, 18-Juri Žirkov; 17-Konstantin Zõrjanov, 11-Sergei Semak, (kapten), 20-Igor Semšov (15-Dinijar Biljaletdinov 56.), 9-Ivan Saenko (21-Dmitri Sõtšov 57.); 10-Andrei Aršavin, 19-Roman Pavljutšenko.

Kohtunik: Frank De Bleeckere (Belgia).

1. poolaeg

Mäng algab Viini Ernst Hapeli staadionil küllaltki tugevas vihmasajus. Samas olla nüüd välja vahetatud eile haledalt alt vedanud telepildi tootmise varusüsteem, mis kolme äikesest tekitud millisekundilise elektrikatkestuse järel viieminutilise süsteemi restardi (loe: pildikatkestuse) nõudis. Eks lootkem siis parimat!

5. min - Hispaania on alustanud veidi aktiivsemalt - tsenderdused, korner. Pohlak nendib, et tsenderdused ongi venelaste suurimaks kirstunaelaks sel turniiril.
6. Torres saab söödu karistusalasse, pöödelt pealelöök - vv Akinfejev tõrjub jalaga.
11. Villa kauglöök - vv tõrjub alt nurgast.
16. Pavlitšenko karistuslöök 28 meetrilt üle. Kristjan Kalkun märgib, et see mees on käesoleval turniiril vastase väravat pommitanud rohkem kui ükski teine ründaja. Kolm väravat pole ka paha resultaat.
21. Vihmasadu on väga tugev. Mäng rullub samal ajal vahelduvalt, Venemaa pole Hollandi-mängus nähtud hoogu veel päriselt leidnud. Aga ka Hispaania on algse initsiatiivi minetanud.
26. Hispaania hakkab taas initsiatiivi saavutama, samal ajal lööb staadioni lähistel välku ja väljak kipub läbi vettima.
29. Hispaania saab Semaki veast karistuslöögi - Villa antud palli püüab Vene vv.
31. Pavlitšenko pääseb eemalt löögile - napilt ristnurgast mööda.Pohlak nendib, et Aršavin püsib varjus - ehk on jälje jätnud vahepealne suur meediatähelepanu.
34. Hispaaniat tabab tõsine tagasilöök - selgub, et ennist oli turniiri suurim väravakütt Villa karistuslööki sooritades jalalihast venitanud ja peatreener Arragones pidi ta vahetama noore poolkaitsja Cesc Fabregase vastu. Sellega seoses muutub Hispaania mängustiil ilmselt kaitsvamaks, või hoopiski loomingulisemaks (mehed hakkavad rünnakutel vabamalt kohti vahetama).
34. Ootamatult jõuab pall karistusala keskele Pavlitšenkole, kiire löök 2 kaitsja vahelt läheb mööda.
41. Kerge initsiatiiv püsib Hispaania käes, aga midagi teravat ei sünni. Lahtiseks ja ründavaks eeldatud mäng on siiani valmistanud kerge pettumuse.
45+1 Kohtunik vilistab poolaja lõppenuks. Oli üsna kinnine ja ebahuvitav mäng. Edasisest võib loota paremat - nii ehk naa tuleb kellelgi viimaks võrku sahistada, kuna Saksamaa ootab endale finaalivastast.

2. poolaeg

Mäng jätkub Hispaania rünnakuga, mis aga lõpuks liiva (ehk siis vene kaitsesse) jookseb.
47. Fabregas astub Zõrjanovile kannale, nii et see kaotab jalgpallisaapa.
49. Pohlak täheldab, et venelased on hakanud pallikaotuse järel tegema kõrget pressingut.
50. Barcelona poolkaitsjate omavaheline ilus mäng - Iniesta andis söödu vasakult karistusalast kaitsjate vahelt täiesti üksi värava alla spurtinud Xavile, kes suskab palli jalaga vasakusse alanurka - VÄRAV!!! 1:0
52. Torres mängitakse lühikeste söötudega vasakult läbi, löök healt positsioonilt üle värava.
56. Venemaal vahetus: Semšovi asemele keskväljale Biljaledtinov.
57. Žirkovile kollane kaart, ühtlasi ka uus vahetus: Saenko asemele äärepoolkaitsja Sõtšov.
60. Uus mees Biljaledtinov saab kollase kaardi vea eest Fabregase vastu. Püsib Hispaania surve.
61. Terav Torrese läbimurre paremalt - tsenderdus ei leia oma meest. Veidi hiljem Torrese ohtlik pealelöök napilt mööda.
63. Torres lööb tsenderdusest tulnud palli kukkumise pealt napilt mööda. Kommentaatorid nendivad, et Hispaania teine värav on õhus, ja see otsustaks mängu saatuse. Venemaa on veerandfinaali hale vari ja ka Aršavin ei suuda midagi korda saata.
64. Žirkovi karistuslöök tabab müüri.
68. Torres kukub karistusalas, ent penaltit ei anta.
69. Hispaania teeb 2 vahetust korraga: Xavi asemele teine poolkaitsja Xabi Alonso ja Torrese kohale kesktormajaks Daniel Quiza, Hispaania liiga suurim väravakütt.
70. Cesci võimas kaugpomm - vv tõrjub üle. Veidi hiljem kauglöök Alonsolt - vv tõrjub jälle.
73. Keskelt Fabregase ülitäpne kõrge püstsööt ette Guizale, kes võtab palli rinnaga alla ja tõstab selle kindlalt üle vasturutanud vv - VÄRAV!!! 2:0. Vt väravalöömist ka fotolt!
81. Mängust on pinge kadunud, Venemaa ei suuda mingit survet tekitada, Hispaania ka enam ei riski.
82. Vasakult triblingu järel Fabregase täpne tsenderdus Silvale, kes lööb täiesti vabalt vasakule alanurka - VÄRAV!!! 3:0 Venemaa saab Hispaanialt taas haleda sauna. Vene fännide palgeil segunevad pisarad vihmaveega. Venemaa pole täna suutnud teha ainsatki väravaraamidesse suunatud pealelööki!
88. Venemaal karistuslöök vasakult äärelt, Semak pääseb peaga löögile - vv tõrjub.
89. Guiza pika püstsöödu järel vv-ga silmitsi - vv tõrjub jalgadega.
90+2 Kohtunik puhub lõpuvilet ja Hispaania on üle 24 aasta jõudnud taas EM-i finaali! Venemaa oli täiesti liimist lahti ja Aršavinile tehtud esialgsed muinasjutulised lepingupakkumisedki võivad järsult kokku kuivata.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar