Kreisivisioon

Nii ta siis läks sedapuhku - ei võitnud Iirise vahva talvelugu ega Birgiti jõuline armu-kaeblus. Hoopiski Kreisiraadio teeb tänavu Belgradis pulli ja mõnitab täiega püha euroüritust. Minule, tõsi, konkreetne komejant väga hästi peale ei läinud, nagu ma pole ka iial olnud Kreisiraadio suurfänn. Näiteks Leedu tunamullune pilalugu We are the Winners jättis märksa jõulisema ja dünaamilisema mulje, mullune Ukraina 2. koha lugu transvestiit Verka Serduška esituses Dancing Lasha Tumbai oli ka väga "gei", moodustades meeldejääva stiililise terviku.

Kummati on huvitav näha, kas paroodia-formaat töötab selgi aastal. Tundub, et päris suur osa võistluse vaatajatest on end teadlikult häälestanud iroonilis-pilkavale lainele, nende häältele peab Eesti tänavu lootmagi. Ühtlasi pöialt pidades, et meie poolfinaali ei trehvaks mõnd veelgi andekamat naljalugu, sest siis oleks meiega kindel kaputt. (Tõsimeelne muusikaelamuse otsija nii ehk naa viskub Leto Sveti alates mitte telefoni, vaid telekapuldi järelele, et Mute-nuppu pressida.)

Huvitav oli samas täheldada, et uudisportaalide gallupid ennustasid väga täpselt ette kogu esiviisiku. See olgu ühtlasi kaval vihje järgmisel korral kihlveokontorites panustamiseks. ;)

Lugesin ka Delfi, Postimehe ja EPL veebilehtede lugejate kommentaare Eesti tänavuse valiku kohta. Võib öelda, et arvamused jagunevad selgelt nelja rühma.

1) Tõsimeelseim kodanikkond on vaat et suitsiidi veerel, peljates, et nüüd teeb Eesti kohutava laulu ja ajuvaba lavashow'ga oma margi Euroopas lõplikult täis, solvab serblased ja sakslased surnuks ning pärast seda ei julge enam Eesti passiga välismaale sõitagi.

2) Ratsionalistid võtavad laulu emotsioonidesse laskumata sellisena, nagu see on, arutledes eeskätt formaadi sobivuse osas konkursile. Optilistlikumad neist leiavad, et kuna sarnase kometiga on varemgi edu saavutatud, siis tasub proovida küll, kehvemini ikka minna ei saa kui eelmistel kordadel tõsimeelsete pop-ponnistustega.

3) Ratsionalistide skeptiline tiib kahtlustab, et Kreisiraadio absurdihuumor ei pruugi eurooplaste enamikule "peale minna". Leto Svetil pole ju ei erilist meloodiat ega ka arusaadavat sõnumit, ka solistid ei paku just suurt silmarõõmu. Loodetud slaavlaste ja sakslaste hääledki võivad tulemata jääda, kuna asja võidakse tõlgendada pigem pilkena nende pihta. Seda ohtu näivad kinnitavat ka rahvusvahelistes eurovisioonifoorumites avaldatud "kutseliste eurovisiooni-fännide" valdavalt nõutud või laitvad seisukohad Leto Sveti suhtes, vt näiteks siit.

4) Kõige lõpuks leidub päris suur rühm Kreisiraadiost ja antud palast siiras vaimustuses viibijaid. Nende meelest ongi tegu igasuguse kahtluseta PARIMA looga antud valikus, mis tõenäoliselt ka kogu konkursi "kinni paneb".

Olgu selle valikuga, kuidas on, nüüd jääb Eesti eurotiimile kolm kuud kreisiloo lihvimiseks. Lootkem, et promovideo tuleb kihvt ja lõplik lavaversioon jalustrabav. Ühe minupoolse ideena võiks näiteks kaaluda solistide ülikondade vikerkaaretriibuliseks võõpamist. :P

Kommentaarid

kass27 ütles …
eks seda irooniapoolt võiks lihvida veel küll. Ka kostüümide suhtes :D
webxan ütles …
See pagana eurolauluvärk on aasta aastalt üha nõmedamaks muutunud. Meie ühiskonnakriitiline trupp arvas ka, et teeb õige pulli. Ma isegi ei usu hästi, et neile see kohalik võit meeldib.

Kahtlemata on tegu totaalse mõnitamisega. Ja kui ka selle peale midagi tõsist selles nn eurokarusellis ette ei võeta, siis olekski meil targem sealt maha astuda.

Vaatasin ka mina tolle leedu pula videosalvestust ega jaga propsise arvamust. Meie pullivennad on saanud vähemasti vingema ja meeldejäävama meloodia, isegi tähenduslikud sõnad, mida leedukate puhul öelda ei saaks.

Võimalik, et kohalikus kontekstis on tegu inimestega, kes koletud naljavennad on. Mulle jätsid nad aga suhteliselt antipaatse mulje. Meie kreisikad on kodusemad ja tobedamad. Kui juba pulli teha, siis tasemel. Igatahes etem kui see Rolf juunior, pära ümber vikerkaar...
propsis ütles …
Ok, kreiside nali õnnestus küllap mastaapsemalt, kui selle tegijad algul ise uskudagi oskasid. Aga nüüd oleks Kreisiraadiost ehk siiski mõistlikum end taandada ja koht vabastada Iirise tiimile? Saaks noor tütarlaps väärt kogemuse ja võiks ka siiralt kaasa elada heale loole.
Anonüümne ütles …
To Propsis. Kui trummi taguda siis nii, et pulgad lendavad. Miks nad ennast taandama peaks? Eestlased panid pool miljonit mängu, et kreisid euroviooni meie vooru kinni paneks, kuinad nyyd taanduks, oleks see pettus ju.
Võidule ma panust ei teeks, pigem ootaks vana euroopa hindeid, kasvõi mõnda, ehk oleks näha kas meie ainult nõnda mõtleme või on mädaniku paiset ka kaugemal paista. Eelmise aasta esikümnes oli yks euroopa riik, 10.Kreeka..
propsis ütles …
Jah, eks asumil on muidugi õigus. Kreisiraadio tuleb - Euroopa, hoidke piip ja prillid! :P
webxan ütles …
Üldiselt ma jagan Asumi arvamust ega sooviks toda toorest porgandipiigat meie riiki esindama.
kass27 ütles …
Pole vaja jahh saata korralikku laulu sinna läbi kõrbema. Las kreisimehed teevad nii iseendal kui ka kogu eurolaulu kammajaal margi täis. Mulle meeldis üks kommentaar Postimehes:
no 03.02.2008 15:03

aga nüüd on vaja selgitustööd teha, enne kui eurovisioon algab: mis on selle laulu idee, mis on gaasijuhe, mida vene- ja saksamaa tahavad teha, kuidas soome annab nõusoleku, kuidas venemaa naerab, kui eesti kangutab sõdurit, mis pauguga õnnestus, aga tervet vene riiki (klaver) ei jõua kangutada, ja venemaa ikka naerab. lisaks eurovärvd, europäike jne, jne.

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Avatar

Füsio(g)noomiast