Külvist ja lõikusest - viidetega N. D. Walschile

Külvi ja lõikuse seadusest lubasin siin blogis kirjutada juba tüki aja eest. Otsustava tõuke andis aga eilne filmi- ja vestlusõhtu aadressil Õnne 13. Hilisema arutelu "kütusena" pakuti vaatamiseks ja kaasamõtlemiseks videofilmi, kus tuntud vaimne õpetaja Neale Donald Walsch pidas mõnekümneinimeselisele publikule seminari küllusest. Tegu on eestlastelegi üpris tuttava isikuga, kes sai kuulsaks spirituaalsete raamatute sarjaga Jutuajamised Jumalaga (Conversations with God) ja kellel on veebis ka väga asjalik koduleht. Oma elu täieliku madalseisu hetkel, aastal 1992 pöördus Walsch Jumala poole, kribades vihaselt kirjutusplokki terve rea küsimusi ja kahtlusi ning nõudes aru, miks temaga nii on läinud. Järsku saabunud täielik rahunemine ja lõõgastus ning Walschi pähe tulnud sõnad, mis otsekui ise kippusid paberile pääsema. Nii saigi alguse Walschi aastatepikkune dialoog Jumalaga - või siis iseenda kõrgema Minaga. See on väga värskendav, dogmadevaba ja humoorikas lugemine, küllap kunagi kirjutan tollest raamatusarjast pikemaltki. Ühtlasi on tegu ka suurepärase esinejaga, kes suudab auditooriumi täielikult kaasa haarata.

Aga nüüd tagasi külvi ja lõikuse seaduse juurde! Niisiis, mainitud seadus on üks vanimaid ja universaalsemaid vaimseid printsiipe, mis on tuntud üle kogu maailma. Suurtes ida usundites - hinduismis ja budismis - seostub sellega keskne karma idee - inimeste elukäik ei sõltu Jumala armust või Saatana kurjadest trikkidest, vaid igaühe enda tegudest. Ka islam, judaism ja New Age liikumine tähtsustavad reaalsete tegude rolli. Kristluses rõhutatakse, et tegude kaudu keegi õndsaks ei saa ja selles tuleb lihtsalt loota Jumala armule. Samas leiame aga siingi hulgaliselt kirjakohti, kus rõhutatakse heade tegude tähtsust, Pauluselt aga lause kõlvi ja lõikuse seaduse sõnastuse: [...] mida inimene iganes külvab, seda ta ka lõikab (kiri galaatlastele, 6.7).

Hoolimata väikestest variatsioonidest (nt kas asi toimib teatud "kõrgema leveli" loodusseaduste toimel või osalevad protesessis aktiivselt teatavad vaimsed olendid jne) võib kogu selle ideestiku kokku võtta üpris lihtsalt. Nimelt usutakse, et kõik inimese mõtted, sõnad ja teod mingil viisil salvestuvad "kosmoses" ja avadavad mõju tema elukäigule nii siin- kui teispoolsuses. Üldiselt eeldatakse, et head teod toovad isiku elus kaasa positiivseid sündmusi ja aitavad tal hauajärgses elus pääseda paradiisi, sellal kui halvad teod põhjustavad katsumusi ja õnnetusi ning ähvardavad surmajärgsete nuhtlustega. Veelgi enam: isiku karma määrab hindude ja budistide meelest ära tema taassünni vormi. Hea karma tasuks on sünd õnnelikku perre ja soodsatesse oludesse, halva karma omaja võib samas sattuda viletsusse või sündida koguni loomana.

Loo lõpetuseks toon ära mõned huvitavamad mõtted Neale Donald Walschi seminarilt. Suurel määral haakus tema räägitu filmi The Secret ideestiku ja paljude teistegi vaimsete õpetajate seisukohtadega. Siiski leidus ka mitmeid tähelepanuiväärseid rõhuasetusi.
  • Rahasse tuleks kujundada positiivne hoiak: see on kui maailma masinavärgi määre, toimides õigetes kätes vahendina maailma parandamiseks, heade kavatsuste elluviimiseks. Kõnepruugist tasuks välja jätta kõik raha ja rikkaid halvustavad väljendid, samuti heita eemale mõtted iseenda kestvast ja lootusetust kitsikusest.
  • Küllus on kättesaadav kõigi jaoks: selle saavutamisel ei ole oluline, mida inimene TEEB (mis eriala ja ametit omab), vaid kõik määrab ära see, milline ta ON. Maailmas valitseb armastuse, heasoovlikkuse, kaastundlikkuse ja teiste positiivsete omaduste defitsiit. Inimesed on valmis nende eest maksma, sõltumata konkreetsest valdkonnast.
  • Et saaki lõigata, tuleb esmalt külvata. Nõnda ka külluse saavutamiseks peab inimene esmalt muutuma ALLIKAKS - hakkama ise välja andma seda, mida endale soovib. Näiteks julgelt ja siiralt väljendama ligimestele armastust, rõõmu, empaatiat, neid aitama, vaestele raha jagama (kasvõi selleks oma viimased kroonid mängu pannes - alati leidub keegi, kes viibib veel suuremas puuduses). Nii vallandab ta vastavat tüüpi energia voolu läbi iseenda - külluse.
  • Kõik, mis seisab, stagneerub. Raha, millest kramplikult kinni hoitakse, libiseb käest. Raha, mida heldelt ja isetult välja antakse, tuleb mitmekordselt tagasi.
  • Külluses elamiseks ei pruugi omada palju raha.
  • Areng toimub vaid siis, kui inimene julgeb välja astuda oma mugavustsoonist. Ebamugavustunne on indikaatoriks, et läheduses on peidus võimalus arenemiseks ja uuteks avastusteks. 80%-l juhtudest, mil Walsch on kuulanud oma ebamugavustunnet, on ta järgnenud kogemusest väljunud rõõmsa südamega ja millegi poolest rikkamana.
Oijah, see jutt kaldus nüüd kohati teemast kõrvale. Aga kuna külvi ja lõikuse seadus on üks kesksemaid ja üldtunnustatumaid elu printsiipe, siis olen päris kindel, et varsti pöördun selle juurde siinsamas blogis tagasi, olgu siis ühe või teise nurga alt. :)

Kommentaarid

webxan ütles …
Selline elegantne "ärapanemine" kristlusele on tõeliselt värskendav. Sellest ei pea küll järeldama, et ma oleksin judaist või budist, kuid see jumalatelt armu palumine on üks absurdsemaid tegevusi, millega inimesed tegeleda oskavad. Avalik seksimine kaarsillal on selle kõrval süütu vallatus.

Iseenesest pole muidugi vahet, kas teine mees maha lüüa iseenda vimma tõttu ning hiljem vanajumalalt andeks paluda või tappa suur hulk juhuslikke inimesi ikka kõigevägevama nimel.

Sellele Walschile soovitaksin lugeda aga oma isiklikke päevikuid, kus ma tegelen autofoorumi sarnaste arutlustega, ilma et nimetaksin kordagi jumalat. Samas, panen plaani ka tema vestluste lugemise, kui mind surm enne ei taba.
propsis ütles …
No kus ma siin nüüd niiväga kristlusele ära panin? :P

See kristlik armuõpetus pole muide ka nii labane ja loll ühti, kui asjassepühendamata kriitikule pealtnäha võib tunduda. Kirjutan sellest veel täna Mõttesahvris.

Walschi vestlusi soovitan Webxanile ja teistele blogistajatele kindlasti, see on sisukas ja ladus lugemisvara.
kass27 ütles …
Mina astusin täna välja oma ebamugavustsoonist ja asusin tööle veel ka Mulgi Reisidesse. Töö on vahetustega ja sisaldab igas kuus ületunde, kui palk on kobe - 13 000 bruto :)
propsis ütles …
Õnnitlused! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar