Psii-fenomen?


Lühike faktoloogia

Aeg: öö vastu reedet, 27. juunit (1 ja 2 vahel).

Sündmuspaik: propsise tilluke üürituba Tartus, Kalevi tänaval.

Osalised: propsis (üksi toas, istumas diivanil laptopi taga).

Sündmuse kirjeldus: istusin diivanil ja uurisin laptopist süvenenult teadmata kadunud isikuid käsitlevat Postimehe veebilugu, vaatlesin kadunute fotosid ja mõtisklesin, milline võiks olla kellegi saatus. Äkitselt käivitus meetri kaugusel kapiserval iseenesest mu eelmise aasta sügisel soetatud akuga pardel Philips CoolSkin HQ7742. Võtsin pardli, vajutasin selle kinni ja saatsin sündmuse arvatava põhjustaja ära nii hästi, kui oskasin.

Arutelu ja tõlgendused

Juhul, kui sündmus reaalselt toimus, saab tegu olla kas ebatavalise kokkusattumusega (juhusega) või nn psi-ilminguga (paranähtusega). Esmalt vaadelgem ratsionaalselt ja materialistlikult lähenedes tõenäolisimana tunduvat juhuse hüpoteesi. Kõnealune pardel (ega ka teised pardlid) ei ole minu juuresolekul kunagi spontaanselt käivitunud. Samuti mitte muud kodused elektririistad, välja arvatud isa vana ülitundliku puutelülitiga kell-raadio, mis reageerib ilmselt ka väikestele voolukõikumistele. Eelmainitud pardlil on seevastu märkimisväärset näpusurvet nõudev väike, kõrgema ümbrisrandiga juhuslike impulsside eest kaitstud nupp, mille puhul on välistatud seadme töölehakkamine suvalise kerge puute korral. Pardel lebas kapiserval täiesti vabalt ega olnud ka vooluvõrku ühendatud. Seega saab selle käivitumise ainsaks materialistlikuks selgituseks olla mingi ühekordne juhuslik elektroonikarike (lühis?) pardli sisemuses. Samas on märkimisväärne, et see leidis aset just taolises "kahtlases" kontekstis ega ole enam kordunud, samuti mitte mõjutanud kuidagi pardli hilisemat tööd.

Teise hüpoteesina võiks skeptiline uurija kaaluda "vaatleja viga" ehk mingit laadi meelepetet, mis tekitas minus illusiooni, nagu oleks pardel käivitunud. Või siis käivitasin selle meeltesegaduse hoos ise, suutmata seda hiljem meenutada. Igal juhul viitab kumbki tõsisele vaimuhaigusele vm psüühikahäirele, mis tõenäoliselt eeldaksid ka muude sümptoomide olemasolu. Need aga puuduvad.

Kolmandaks hüpoteesiks on skeptikul hõlbus välja tuua teadlik valetamine näiteks tähelepanu saavutamise eesmärgil (või siis võltsmälestuse sündroom ehk teadvustamatu, patoloogiline valetamine). Kahjuks puudub ka võimalus selle hüpoteesi tagasilükkamiseks, kuna sündmusel puudusid täiendavad füüsilised tunnistajad, kes võiksid mu sõnu kinnitada. Mind tundvad isikud võivad samas öelda, kas nad on minu puhul varem selliseid kalduvusi märganud. Kokkuvõttes jääb lugejale vaba valik, kas siinkirjeldatavat uskuda või pidada seda väljamõeldiseks. Saan vaid jõuliselt kinnitada, et sündmus toimus just eelkirjeldatud viisil ja minu subjektiivse hinnangu kohaselt on hüpoteesid 2 ja 3 täiesti välistatud.

Viimaks tuleb kaaluda ka paranormaalset ehk psi-hüpoteesi. Selle kohaselt käivitas pardli mingi väline energeetiline mõjur. Et see ei mõjutanud samal ajal muid toas leidunud elektririistu (teler, sülearvuti, mobiiltelefon jmt), näib, et vastav mõju oli keskendatud just pardlile. Selline fokusseeritus viitab mõju teadvuslikule allikale. Nähtavasti koondus see impulss pardli sisemuses paiknevale lülitussüsteemile (mul puudub täpsem ülevaade selle ehitusest, aga tõsisemad elektroonikahuvilised saavad vastavaid võimalusi täpsustada eespool toodud mudelinumbri abil). Kui tegu oli teadvust omava mõjuriga, siis oli see mõjur minu silmadele nähtamatu (viibides eeldatavasti teaduse poolt üheselt määratlemata astraalses olekus). Selliseid olemusvorme on traditsioniliselt nimetatud hingedeks, vaimudeks, tontideks, kummitusteks, kodukäijateks jne ja need viitavad üldjuhul mingit laadi baasolemusele või teadvusega energiakogumile, mis jääb väidetavasti alles füüsiliselt elust lahkunud inimesest. Aktiivselt füüsilise maailma objektidega manipuleerivat energiaolendit nimetatakse ka poltergeistiks. Ülemaailmselt usutakse ka, et Maale jäävad ekslema ja püüavad elavatega kontakteeruda üldjuhul vägivaldselt või muidu ootamatult surnute segaduses hinged, kes ei suuda uue olukorraga kohaneda ega leida tagasiteed neile olemuslikku "vaimumaailma". Antud juhtumil on jälgitav selge seos taoliste hingede võimaliku kohaloluga, kuna lugesin parajasti ajalehelugu, mis kirjeldas just viimase 2 aasta vältel teadmata kadunud isikuid kellest kardetavasti suur osa on traagiliselt surma saanud ja kellele on korraldamata ka ärasaatmisriitus matusetseremoonia näol. Ka olid eeldatavasti võimalikuks kontakteerumiseks kohased minu isik ja hetke meeleseisund: usun põhimõtteliselt surmajärgse eksistentsi võimalikkusesse ning olin parajasti süvenenud leheloos käsitletud isikutesse ja nende võimalikku saatusesse, mh nende fotosid uurides. Siinkohal võiks ka teha julgema hüpoteesi: kasutatud kontakteerumisvahend pardel viitab, et ühenduse otsijaks oli meesisik.

See oleks siis asetleidnud juhtumi võimalikult faktitäpne ja tasakaalustatusele püüdlev käsitlus minu poolt. Aga ootaksin huviga ka lugejate mõtteid ja võimalikke täiendavaid selgitusi sellele huvitavale loole.

P.S. Pildil kujutatud olend on rohelisest ektoplasmast koosnev kummitus Slimer USA multifilmisarjast "Ghostbusters", kes ei puutu mitte kuidagi kirjeldatud loosse. :)

Kommentaarid

webxan ütles …
Loomulikult annab spekuleerida võimalusega, et propsise puhul on tegu massidest unarusse jäetud persooniga, kes endale tähelepanu tõmbamaks toredaid paralugusid välja mõtleb, nagu paljud nn nõiad seda teevad.

Tundes aga kirjutise autorit isiklikult ning teades tema elupõhimõtteid, milliste hulka kuulub ka mittevaletamine, tuleks pöörduda siiski mõne teistsuguse hüpoteesi poole.

Mulle endale meeldivad neist kolm. Kaks neist on propsisel juba ka kirjas. Et mingi lühis (mille tekkeks oli siiski samuti vaja mingisugust välist mõjurit, nt kasvõi õhuniiskuse muutust ja vee kontsentreerumist klemmidel) või siis psi-nähtus võis see olla.

Paranähtus peaks olema paremini defineeritud, siis ei olekski ehk siin kohta minu poolt pakutaval kolmandal mõttel.

Kolmas ongi see, et maailmas on palju asju, mida me veel lihtsalt ei tea. Kuid me unustame sageli ka selle, mida juba teame. Näiteks läbib nii meid kui ka iga eset igas ajahetkes mustmiljon igasorti lainet. Võtame või mobiiltelefonid ja muud sedasorti "lainetajad". Raadio, teler, GPS jne jne... Puha meile nähtamatud lained. Me ei näe, kuid asi siiski toimib...

Iga kord ei pea olema just meie esimene meel (nägemine) see, millega maailma tajuda. Igatahes sobiks selle mu pisikese kommentaari lõppu vene neiu hõise: Ma lainetan (tõlgituna lausest 'ja volnujus')... Päris huvitav oleks teada, kuhu see mõttearendus jõuab.
kass27 ütles …
Kahtlustan, et siin pole tegu mitte väliste mõjude ja ajudega, vaid propsise enda ekstra ägedalt lainetav bioväli oli see jõud, mis pardlile impulsi andis. Samas ka selles imetillukeses toas võis ähmi täis propside hingeõhk õhu nii niiskeks muuta, et tahes tahtmata tekkis vee kondenseerumine ja kontsentreerumine klemmidel. Väike jääksäde oli metallosadele ootele jäänud pardli eelmisest kasutamisest.
propsis ütles …
Millegipärast tundub mulle, et loomult skeptilise ja elektroonika alal pädeva kass27 isiklik seisukoht kaldub materialistlikuma seletuse poole. ;) Pealegi ei ole minu bioväli teadaolevalt kuigi ägedaloomuline ega lainetav. :)

Samas ei ole see tuba üldjuhul kuigi niiske, pigem teeb tihtilugu muret liigkõrge temperatuur lõunapoolse akna tõttu. On ka veidi raske kujutleda, kuidas võis niiskus pardli sisse pääseda, kuna see on disainitud veekindlaks - st sobib ka kasutamiseks duši all.
propsis ütles …
Olen päri webxaniga et laineid leidub keskkonnas otsatult palju. Samas niivõrd konkreetne ilming nagu pardli käivitamine vooluringi ühendamise teel ei seletu hästi üliõrnade keskkonnavõnkumistega, või kuidas?
webxan ütles …
Aga miks neid igasuguseid elektromagnetvõnkumisi peab tingimata ülinõrkadeks nimetama?

Lihtsalt inimene tunnetab suhteliselt vähest osa sellest skaalast. Inimene ei tunneta isegi ultralühilaineid!
propsis ütles …
No see kõlab juba kaunis sarnaselt psii-teooriaga. "Kummitusedki" olla ju ühe käsitluse kohaselt kunagi elanud inimeste energeetilised "jäänukid", inertsist ringiuitavad energiakogumid, mis ajapikku ära hajuvad.
kass27 ütles …
Ahzzooo, et pardel suisa veekindel :D No siis oli seal vesigi sees juba eelmisest duši all käimisest ja liigsoojas toas hakkas see hoopis keema :P Mida iganes. Olen veendunud, et tegu oli täiesti füüsikaliselt põhjendatava nähtusega.
propsis ütles …
Siintoksija ei ole selle pardliga iial duši all käinud, nii et taolisel juhul pidi tollel juba poes vesi sees olema. Kui pardel oleks spontaanselt käivitunud suvalises kontekstis, siis poleks ma sellest blogis kirjutanud, vaid kehitanuks lihtsalt õlgu (ehkki see olnuks ühekordse sündmusena ka iseenesest väga ebaharilik juhtum). Konkreetne kontekst oli aga täpselt õige mingi "psüühilise fenomeni" ilmnemiseks, mis muutiski loo minu jaoks tähelepanuväärseks. Kass27 materialistlikud seletuskatsed ei mõju erinevalt mu pardlist kuigi vettpidavatena. :P
webxan ütles …
Inimesel on loomuomane kalduvus kõiki asju endale selgeks mõelda seni eksisteerivasse taustsüsteemi. Tõeline konflikt tekib alles siis, kui asjale mingitki seletust ei leia.

Seletused sõltuvad inimese varaemast taustsüsteemist ning vägagi suurel määral teadmistest.

Inimesed on läbi aegade arvanud, et nad teavad loodusest kõike. Aga ikkagi ei tea.

Meenutagem Kopernikut, kes tuleriidal olla põletatud selle eest, et ta julges kahelda Maa keskpunktiks olemises. Muidugi kiidame toda poolakat täna taevani, isegi Andromeeda udukoguni.

Me teame ju ka seda, et pole taevast ega miskit müstilist eetrit, mille kaudu raadiolained levivad. Ometi kasutame neid ebatermineid pidevalt.

Kui sedalaadi tundmatu ja õlgu kehitama panev fenomen ilmneb, püüame samuti olemasolevatele teadmistele tuginedes seletust leida. Propsise kiituseks peab ütlema, et ta ei välista tundmatut. Tänu sedalaadi hoiakule ongi üldse võimalikud uued avastused ja uudsed teadmised. Igatehes tasub asja uurida.
propsis ütles …
Tänan webxani üldfilosoofilise teemalaienduse ja moraalse toetuse eest! :)

Eks antud loo esmasel tõlgendamisel ole ka määrav vastava isiku "taustsüsteem", ehk siis personaalsed teadmised, kalduvused, uskumused ja tõekspidamised.
kass27 ütles …
Ega mul pole muud soovitada, kui proovida sama olukorda uuesti esile kutsuda :D Minu jaoks on selles loos sama vähe müstilist, kui oli imestamisväärsust mõrvatseenis "vares sõi tuvi ära".
propsis ütles …
Samas, kui ei ole müstiline, siis on ju haruldane kokkusattumus ikkagi? Või eitab kass27 ka seda, pidades elektririistade spontaanset sisselülitumist kirjeldatud kontekstis täiesti tavaliseks füüsikaliseks nähtuseks? ;)

Tõtt-öelda ma sündmust uuesti esile kutsuda ei sooviks.
kass27 ütles …
Minu jaoks on see väga tavaline. Pakun veel üht võimalust: müstilise loo eel oli pardel lihtsalt korralikult välja lülitamata (lüliti jäi poolde vinna). Sel müstilisel momendil väsis selle pooles vinnas olnud lüliti vedru ära ja nihkus käivitusasendisse. Minul juhtub tehnikaga pidevalt igasugu apsakaid. Mingisuguse elektrilise riista iseeneslik sisse või välja lülitumine on nii tavaline, et ma ei pööra sellele üldse tähelepanu. Samuti pole mul ka ühtki efektset näidet varnast võtta, sest ma lihtsalt olen need oma ajust kustutanud. Ehk tasub mingit müstikat otsida juhusest, kui ma teleka juures askeldasin ja siis teleka taga üks jurakas plahvatas. Tegi pauku ja pritsis sädemeid. Tegin oihh ja aihh ja vandusin sarvilisi. See oli vaimude kättemaks minu põikpäisele uskmatusele :P
webxan ütles …
Stereotüüpsena esinev arvamus, justkui oleksid vaimud ühed koledad ja kättemaksuhimulised kollid, ei ole ju ka liiga ilus.

Eks tehnikaga juhtub muidugi igasuguseid imelikke asju, eriti kui see tehnika kipub vanemaks jääma. Iga asi, mis liigub, see ka kulub.

Näiteks minu värskel teleril (vähemasti 32" monitor ja puha) sai järelmaks läbi, samas ka garantiiaeg. Nad on kohe kuidagi sedaviisi sättinud, et nii kui garantii lõpeb, muutub ka aparaat remonti vajavaks. Telekapilt on keskelt kokku kipra kiskunud, nurkadest aga välja veninud.

Tolmuimejal saab teinekord tolmukott täis, siis ta ainult undab, ent ei ime. Ja tolmu mul juba jagub!

Uued riistad on siiki enamasti tublimad, ja ma sain aru, et propsisel on uus pardel.

Ikkagi tasub maailma asjadele tähelepanu pöörata. Kordan veelord, et kui kõikidesse nähtustesse külma kõhu, ükskõiksuse või lihtsalt õlakehitusega suhtuda, ei näe ka mõnikord ilmset imet!
webxan ütles …
Eelmisele teleriloole lisaks: Aprillis oli see teleripilt veel selline, nagu viidatud pildil näha. Nüüdseks on kumerused märksa vormikamad!

Ei ole mingit nuppu ka, kust keerata.
webxan ütles …
Ühe asja kallal tahaksin küll närida. See on selle PARA üleekspluateerimine. Ka keeleveeb teatab, et para+ = kaas-, rööp-: +genees geol ühisest tekkest tulenev koosesinemine; väär-: +gripp, +tüüfus .

Seega, heal juhul on eesliide para antud kontekstis võetav kui miski VÄÄR. Seega, selle blogi pealkiri iseenesest viitab tulemile, et tegu peaks olema VÄÄRNÄHTUSEGA.

Selline pealkiri lausa kutsub ju sisu pidama vääraks ehk valeks.

Soovitaksin seda eesliidet võimalikult vähem ekspluateerida.

Vrdl: paraolümpia, paraerolaul, paralüüs jne
propsis ütles …
Ok, kasutagem siis edaspidi seletamatute sündmuste kirjeldamisel rahvusvaheliselt levinud psii-fenomeni mõistet!

Ma ei ole kusagil maininud, nagu oleksid vaimud koledad kättemaksuhimulised kollid. Lihtsalt vaimud toimetagu vaimumaailmas, ja ei ole mõtet neid torkida. Kergemeelsetel "vaimukanali" avajatel (nt tassikeerutajatel) on tihti elu kibedaks muutunud, sundides neid ilmunud soovimatutest "sõpradest" vabanemiseks sensitiivide või jumalasulaste poole pöörduma.

Tänan ühtlasi kass27-t materialistlike seletuskatsete eest. Lüliti "pooles vinnas" olek tundub neist kõige usutavam, iseasi, kas see antud mudeli puhul tehniliselt võimalik on. Mis puutub taolise sündmuse tavalisusse või ebatavalisusse, siis erinevalt kass27-st, kelle kodused elektriseadmed näikse põneval kombel pidevalt käituvat, nagu jumal juhatab (ülitugev isiklik bioväli?), oli see minu jaoks küll täiesti enneolematu seik (kui välja arvata loos juba mainitud isa ülitundliku puute-lülitiga kellraadio). Minu uue pardli lüliti on aga nimme disainitud olema kõike muud kui ülitundlik, vältimaks iseeneslikku käivitumist näiteks reiskohvris.

Webxanile jääb aga soovitada teler poiste abiga siiski remonditöökotta tarida. Ehk on pillil kõigest väike viga, nii et pildi ajab hõlpsasti paika kruttida.
kass27 ütles …
Vot need kell-raadiod on kohe iseäranis suured trikimeistrid. Tõmblesin ühe sellise pärast 23 aastat tagasi. Ta mängis siis kui ise tahtis ja tirises või jättis tirisemata nagu vanapagan juhatas :D Tol ajal võis meie asumit nimetada tõeliseks kolkakülaks, kuhu elektrivool vaevu ulatus. Pidevad voolukõikumised keerasid ülitundlikud importaparaadid päris kähku tuksi. Ega need vene lambidki tahtnud valgust anda kui pinge vooluvõrgus 160-180 volti. Sellised peened kellad on tihti ehitatud 230-240 voldile ja 60 hertsile. Samuti annab kellale kõva impulsi mõne teise ja hoopis võimsama masina (nt pesumasina, elektriboileri jt) võrku lülita(u)mine.

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar