Eesti Laul - otsereportaaž

Niisiis, vana hea Eurolaul pisut uues kuues. Vennad Kõrvitsad on igatahes päris šikid. Žürii osaleb esimeses hääletusvoorus koos rahvaga võrdse hääleõigusega, mis peaks välistama päris mageda pala kahe parema hulka pääsemise. Teises voorus toimub, tõsi, vaid rahvahääletus. "Eksalkohoolik" Jan Uuspõld parodeerib lugude vahel eelnenud esinejat.

1. Lowry - You Ain't What I Need. Stiilipoiste sihtrühma lemmikuks disainitud vallatu musta kübaraga Lowri [lõuri] koos kolme kübardatud tantsupoisi ja kahe valgeks võõbatud nägudega tüdrukuga esitasid rütmika loo, milles andsid teada, et neiu pole siiski Lowry jaoks. Samas jääb pala veidi üksluiseks ja igavaks. Puudub ajjusöövituv eripära nii show kui muusika osas. Vahva samas, et lugudele on nüüdseks tehtud ka eestikeelsed sõnad! Jan Uuspõllu esimene paroodiajupp oli aga lamedavõitu ja ebanaljakas.

2. Janne - Too Good for You. Üllatusena ei kannagi Janne eeltutvustuses nähud imekleiti, vaid on välja tulnud hoopis vinge nipiga - värvimuutev kostüüm! Lugu on ise küllaltki ajusaagiva refrääniga, ehkki mitte peafavoriit. Uuspõld pilas loos kõlavaid ššši ja fff-i, seostades neid andekalt Kiviräha romaaniga "Mees, kes teadis ussisõnu". Vihjates vist, et naised evivad ka teatud sugulust tolle roomajate sooga.

3. Stereochemistry - Öösiti kõndides. Juba päris korralik esitus noore ja vähekogenud bändi kohta. Stilistika puudumine ei tule siiski kasuks. Ilmsed autsaiderid. Uuspõllu paroodia osatas ka poiste kogenematust ja Tartu-päritolu.

4. Urban Symphony - Rändaja. Stiilsete keelpillikaunitaride saatel esitatud kaunis ballaad noort Jaanika Sillamaad meenutava, ent ilusama Sandra poolt evib huvitavaid, veidi orientaalseid meloodiakäike. Kirsina koogi peal võtab Sandra ka ise loo teises pooles viiuli välja, mida oskuslikult käsitseb. Üks kahest favoriidist. Uuspõld transformeeris õrna neidise labaseks ja jõrmiks karakteriks.

5. Chalice - 40. Sürrealistlik-eklektiline - tiiskantlik pala meeskvinteti saatel. Eurovisioonikõlbmatu, kusjuures finaali eel nagu veidi ümber tehtud. Mu ema ülekaalukalt kõige ebalemmikum lugu. Uuspõllu paroodia oli sama jabur kui pala ise. Otsekui sümboolselt viskas selle loo ajal korra ka pildi eest.

6. Köök & Kaire Vilgats - Üürnik. Sellel lool on vähemasti loogiline ülesehitus. Kaire Vilgats ei mõju verinoore tudengineiuna päris usaldusväärselt. Üldiselt siiski võrdlemisi pentsik ja ebaeurolik lugu, tobedavõitu komejant. Pillisoolo ja lallallaatamine on siiski võrdlemisi kobe, nagu ka refräänijupp mällusööbiv. Uuspõld kehastus Jaan Pehki köögis elavaks habemikuks sundüürnikuks, kes soovis tollest vabaneda Moskvasse saatmise läbi, et hakata ise Vilgatsiga plaani pidama.

7. Rolf Jun - Freedom. Meie gei-ikoon meenutab stilistikalt Elvise ja Freddie Mercury ristsugutist. Üpris tüütu peavoolu europopp ei eristu aga millegagi massidest, evimata edulootust. Uuspõllu valgendatud hammastega ja innukalt vabadusest jahuv Rolf oli päris tabav.

8. Traffic - See päev. Unelauluna mõjuv, ent iseenesest kaunis ja ballaadlik pala. Kardetavasti siiski uinutab ka fännid magama, selmet sundida neid agaralt telefoniklahve sõrmitsema. Webxani suurlemmik. Uuspõllu klahvpillimängija oli põhjalikult pea vastu klaverit ära tagunud.

9. Ithaka Maria - One Last Dance. Rütmikas pop-pala kauni solisti esituses, aga siiski mitte piisavalt eriline, ega ka mitte hõlpsasti kaasajorisetav. Lõpupoole läheb juba tüütuks. Loole lisab samas kõvasti gruuvi stiilne kitarripiiga Piret Järvis. Uuspõllu hoogsalt eputav Maria pajatas kadunud president Slobodanist ja Lissaboni lepingust.

10. Laura - Destiny. Imelises peegelduvas kookonkleidis Laura esitatav kosmose-techno-popp meeldiks kindlasti Arno Suislepale. Aga meeldib ka suurele osale Eesti rahvast, olles üks kahest peafavoriidist. Meeldejääv ja jõulise vokaaliga pala, millel oleks kindlasti lööki ka Moskvas. Uuspõld kehastus leviteeruvaks Laura kleidiks, kes pilas Pehki pintsakut!

Hääletuse ajaks saabus lavale üllatav kooslus: punkar Villu, Karl Madis ja Reet Linna - looks "Tere, perestroika"! Vinge vana hitt uues kuues. Militsionäärist neiu taustalauljana oli hästi armas.

Žürii hääletus andis esikohti Urban Symphonyle (2), Chalice'ile (2), Ithaka Mariale, Trafficule, Köögile, Stereochemistryle (!) ja Jannele (2). Toimub täielik kaardisegamine! Võitis siiski Urban Symphony, aga teiseks tuli Traffic ja Laura favoriitpala kukkus päris kaugele!

Teine vahepala "Ma mängin teile muusikat" pakkus taas üllatavat solistikooslust (kollektiiv Pop Idiot) ning sõnu vaheldumisi maakeeles ja inglišis.

Seejärel kuvati aga žürii ja publiku koondtulemused. Tagant ettepoole: Stereokeemikud, Köök, Rolf, Chalice, Ithaka Maria, Janne, Lowry, Laura. Traffic üllatas webxani rõõmuks teise kohaga, asja pani aga kinni Urban Symphony. Teises voorus kujuneb heitlus ilmselt üsna ühepoolseks. Laura kolmandaks jäämine oli tema tiimile kahtlemata halb üllatus, Laura ise oli sootuks kuhugi kadunud, kui üks Kõrvitsatest intervjuud hakkas tegema.

2. voorus otsustab asja vaid rahvas. Hääletuse-aegseks vahepalaks pakutakse etnokollektiivi Vägilased haldjapiigaliku viiuldava solistiga. Väga südantsoojendav etteaste kõige selle ülespuhvitud eurokompoti peale. Seejärel serveeris d'n'b-kollektiiv Mutated Forms moodsakuuelise poploo "Loomeinimesed", solistiks Lenna Kuurmaa. Häälte kokkulugemise aega sisustas kärehäälset kantrirokki viljelev Bullfrog Brown (järjekordne nimes härgkonna sisaldav eesti bänd) koos Peeter Jõgiojaga.

26 475 teise vooru hääletajat tagasid poolthäälte protsentuaalse jaotuse 82-18. Ülla-ülla: võitis Urban Symphony! Traffic kurvastab oma sõnutsi täiega, samas võitjaneiud on päris keeletud. Võiduloo kordusesituse aegu avaldas webxan MSNis jõulist veendumust, et nii see kui ka kõik eelnenud võistluslood jõudsid meieni video vahendusel. Julgesin talle siiski vastu vaielda. Samas leidis temagi, et võitis kokkuvõttes kõige potentsiaalikam lugu - ses osas ei saa jätta nõustumata. Lootkem siis linnasümfoonikute edutee jätkumist Moskvas! Nii muusika kui stilistika osas on meie tänavune esilugu igatahes vähemalt kaks tuhat nelisada kolmkümmend seitse korda parem kui kreisikollektiivi viimatine vigurdus.

Kommentaarid

webxan ütles …
Ei öelnud ma nii, et KÕIK EELNENUD... Rändajad olid videolt (kindlasti koruses, kuid võimalik siiki, et ka algul), kindlasti oli videolt Chalice. Ja kindlasti ei olnud Janne. Ilmselt oli videolt ka Traffic. Egas ma kõiki ju ka ei jälginud.

Trafficu pala oli parim! Aga kardetavasti poleks nad Suure Publiku ees nii hästi esinenud. Kuniks Laura oli potentsiaalne, hoidsin talle pöialt. Aga kui ta välja langes, polnud mul enam põhjust enda lemmikute poolt hääletamata jätta. Teisalt pole sel Rädajate lool üldsegi mitte vähimatki häda, pigem vastupidi - minu lemmikloost kõlab see Suurel Laval võimsamalt. Palju õnne kenadele tüdrukutele!
webxan ütles …
UPS: "kindlasti oli Rändajad KORDUSES videolt"
webxan ütles …
Meenus: Lõppvoorus lasti lindi pealt (kindlasti) ka Vilgats ja KÖÖK ning Chalice. Ja lisaks Jannele laulis otse ka Lauri, ka viimasele kohale tulnud poiss. Rohkem pole ehk vajagi, et väita: tingimused ei olnud võrdsed. Laura küll laulis justkui uuesti, ent fonogramm võis siiski lindilt tulla.
propsis ütles …
See skandaalne väide vajaks küll konkreetset põhjendamist. Minu teada on finaalkontserdi otse edastamine suisa võistluse reeglites ette kirjutatud. Eriti ebaõiglane oleks aga, kui osa palu kõlaksid otseesituses ja osa kuvataks eellindistatud videodena.
kass27 ütles …
Küll on hea, et ma tolle toreduse vaatamata jätsin. Pole vaja vaielda :P
Keiss ütles …
Ma olin ise kohapeal ning mõned meetrid eemal võiduloo korduse ajal ning mingit videot ei tehtud vaid ikka live esitus ning seda võib tõestada ka youtube, vaadake sinna ise nii, et veitsa võhiklikud arvamused selle koha pealt. Õige lugu võitis loomulikult - selles pole kahtlustki.
webxan ütles …
Selles ma ei kahtlegi, et kohapeal ka lauldi. Kuid telerist ei näidatud otseüleakannet. Mul pole küll enam meeleski, millisest laulust on jutt. Võidulaul oli kordusesitusena teleris samuti videolindilt.
kass27 ütles …
Kahjuks pole lugeda eurolaulu lõppvoorust mitte kui midagi :S
Anonüümne ütles …
Loe kogu blogi, paris hea

Populaarsed postitused sellest blogist

Baruto

Füsio(g)noomiast

Avatar